onsdag 18 november 2009

Julölsprovning 2009

Medan större delarna av södra Sverige följde fortsättningen på Paradise Hotel (använde han kondom? Varför kom han så fort? Om någon av dem halkade vid poolen och spräckte skallen; skulle någonting välla ut?) och norrlänningarna fortsatte att gör vad norrlänningar gör (säga schvuu och köra skoter) så provade jag och fem andra julöl på måndagskvällen.



Julöl härstammar från vikingatiden och präglas av en kryddig, maltig och/eller bränd smak med inslag av flera julbordsattiraljer såsom vörtbröd, knäckebröd, sirap och knäck. Julöl är inte den godaste ölen och kan därför anses vara tungvrängande av ovana åtnjutare och bör heller inte vara den mest åtråvärda ölen på förfesten. Däremot så har varje julöl en egen historia grundad på dess många smaker och passar alldeles utmärkt till matbordet.

Vår julölsprovning - som för delar av sällskapet har utvecklats till en tradition - har varit ett glatt insla i novembermörkret tre år i följd nu och även fast vissa detaljändringar har gjorts så utförs provningen - och prövningen - på ungefär samma sätt:
På en tiogradig betygskala ska varenda en utav Systembolagets öl under kategorin "Julöl" (i år var det 20 mörka lager, 17 ale och 1 stout) graderas efter dels smak och dels doft. En flaska av vardera sort inköpes (i år gick kalaset på nästan 1100 kronor) och delas därefter broderligt bland sällskapet. Som smak- och doftrensare får vatten, knäckebröd och kaffe användas (i år användes dock endast det senare) bortsett från de dagligvaror som inhandlas under fylleruset/halvtidsvilan hos den lokala detaljisten och/eller godisbutiken (i år kom vi därifrån med bruna bönor, kakfyllning, snask, gnuggtatueringar samt - som alltid - pepparkakor och ädelost).

Förra året gjorde jag en oerhört ambitiös sammanställning av varenda provad öl men denna gång så tänker jag bara redogöra för toppen och botten. Mellanskiktet består - som ni kanske listat ut - av allt däremellan. Dessvärre har jag bara tre bedömningsunderlag tillgängliga (de andra försvann någonstans på vägen) vilket möjliggör ett ifrågasättande av validiteten på sammanställningen. Dock vill jag minnas att bedömningarna var någorlunda enhälliga.

15 poäng - Anchor Christmas Ale | 5,5% | 355 ml | 24,90:-
Smak: 7,66 | Doft: 7,33

14,33 poäng - Jacobsen Golden Naked Christmas Ale | 7,5% | 750 ml | 55,00:-
Smak: 6 | Doft: 8,33

14,33 poäng - St Peter's Winter Ale | 6,5% | 500 ml | 25,90:-
Smak: 7 | Doft: 7,33

13,33 poäng - Mr Sno'balls | 4,5% | 330 ml | 24,90:-
Smak: 7 | Doft: 6,33

12 poäng - Midvinternattens Mörker | 6,2% | 500 ml | 29,90:-
Smak: 6 | Doft: 6

11,66 poäng - Samuel Adams Winter Lager | 5,6% | 355 ml | 16,90:-
Smak: 6 | Doft: 5,66

11 poäng - Saint Landelin Spécial Noël | 6,8% | 750 ml | 46,90:-
Smak: 7,33 | Doft: 3,66

Likt fjolåret så drog alltså Anchor och Saint Landelin de längsta stråen (doftbetygen ger trots allt bara en extra dimension i bedömningen) vilket känns skönt eftersom vi inte är helt ute och cyklar. Noterbart är att endast en av ovan nämnda tillhör mörk lager och att resten är ales vilket bör fungera som en fingervisning till våra svenska bryggerier, för det är där som bottenresultaten inkasseras. De svenska svenne-banansorterna (Pripps, Åbro, Mariestad, Sofiero, Falcon, Åbro) verkar inte ha ansträngt sig mer än att bara ha burit en tomtemask samtidigt som de blandade runt i den vanliga ölen med en kanelstång. Dock ska det nämnas att Spendrups - enligt mitt högst personliga tycke - verkar ha skärpt sig i år för deras två julöl (Julbock och Julbrygd) smakade helt okej. En personlig eloge ska även tillägnas Eriksberg som har gjort en bra öl i tre år nu.

Grattis Anchor Christmas Ale och Saint Landelin Spécial Noël, skål!

Ha det!
// Yeahns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar