torsdag 9 april 2009

...och julen varar ända fram till påska

Det var en annorlunda dag igår. En dag fylld av överraskningar för smaklökar i jakt på nya erfarenheter. Det var en gourmandernas afton som avslutades med påskölsprovning men först ut var andra mer eller mindre obskyra läckerheter.

I ungefär två veckor har det smidits planer och igår sattes de i verk. En 1800-talsmiddag á la Utvandrarna som skulle få vilken pensionär som helst att gå i brygga skulle tillagas. På menyn stod confiterad griskind, potatis- och jordärtskocksmos med äppeltärningar och senap som tillbehör. Till efterrätt blev det äppelsoppa med mandelbiskvier. Av förklarliga skäl pendlade mina smaklökar mellan förväntan och tvivel.
1 kilo griskind som inhandlades för blott 20 riksdaler kokades i 1,5 liter olivolja i 4,5 timmar tillsammans med salt och peppar. När den svalnat rensades svålen bort och det kvarvarande köttet skars i skivor som stektes på hög värme i sitt eget fett. Därefter var det klart för servering och så här såg en liten del av processen ut (klicka på bilderna för att göra dem större):



Bild 1: Griskind efter kokning
Bild 2: Skivad griskind
Bild 3: Serverad tallrik

Tro det eller ej men det var faktiskt en riktig höjdare och detta säger en kille som annars är rätt kräsen av sig när det kommer till mat. Köttet smälte i munnen och det påminde lite om vanligt fläsk som brukar serveras med löksås på söndagarna i mina hemtrakter. Moset och senapen gav griskinden extra dimensioner men dock kändes äppeltärningar lite osynk-Bjarne med sin syrlighet. Även äppelsoppan får räknas som en succé där särskilt mandelbiskvierna plockade hem segern.

Efter ovan beskrivna delikatesser var det dags att prova årets elva påsköl (de som finns över hela landet och som inte är en beställningsvara). Lite sent kan tyckas men då en i sällskapet arbetat med diabetesforskning (testperson) helt fysiskt utestängd från världen i två veckor så dröjde arrangemanget lite, men bättre sent än aldrig som skolfröken brukade säga.
Påsköl är överlag lite mörkare och fylligare än vanlig öl och likheter med julölen kan göras fastän ölen vid julbordet är än mer smakfull, på gott och ont ska tilläggas. Årets påsköl har annars hissats till skyarna av i stort sett alla så kallade experter och med denna vetskap har jag och fyra andra yngre män sett flaskornas botten.

Så här gick testet till:
Alla elva ölen delades broderligt mellan deltagarna (som långt ifrån har elittränat smaksinne men som ändå ser ner på Svenne Banan och hans konsumtion av mestadels blåfärgade ölburkar) och därefter betygsattes både smaken och lukten individuellt på en tiogradig skala. Till skillnad från experterna så inmundigade vi maltdrycken utan påskmiddag och körde helt och hållet på dryckernas egna karaktärer. Dock fanns några nacho-chilisnacks till hands för att "nollställa" smaklökarna mellan varje öl. Övriga sinnesförhöjare var Barcelona-Bayern München, testosteron, en ciderdrickande kille från Stockholm och din mamma-skämt.

Nedan följer våra gemensamma betyg för vardera följt av kommentarer:

Blåkulla Påsköl 4,8 % - Smak: 4,4 Lukt: 4,0 Totalt: 8,4
Kommentarer: Typ ingen lukt eller smak men ändå god, småvattnig, intetsägande, besvikelse va?

Easter Booster 7,0 % - Smak: 6,2 Lukt: 6,2 Totalt: 12,4
Kommentarer: Växer i munnen, jordig, besk, god

Eriksbergs Påsköl 5,8 % - Smak: 4,4 Lukt: 4,2 Totalt: 8,2
Kommentarer: Vattnig, uddlös, lite rökig?

Falcon Påskbrygd 5,9 % - Smak: 4,4 Lukt: 3,8 Totalt: 8,2
Kommentarer: Njaa, småsöt, småvattnig, lite beska, trevlig, hade varit roligt med någon lukt

Grebbestad Påsköl 5,2 % - Smak: 5,0 Lukt: 6,6 Totalt: 11,6
Kommentarer: Göttans go' lukt, SMÖRKOLA, nja i smak, lite citrus, vattnig men okej, lam

Mariestads Påskbrygd 5,8 % - Smak: 3,4 Lukt: 3,4 Totalt: 7,8
Kommentarer: Slaskig, blä, sträv, uddlös, nja har smakat bättre

Nils Oscar Kalaspåsk 5,6 % - Smak: 5,6 Lukt: 6,2 Totalt: 11,8
Kommentarer: Knäckig, söt, överraskar, känns mogen, sträv beska, frän, fyllig sötma, favorit?

Oppigårds Easter Ale 5,3 % - Smak: 6,0 Lukt: 5,4 Totalt: 11,4
Kommentarer: Gött, rund, trevlig, vattnig i början men växer bra, besk eftersmak

Pumpvikens Påsköl 5,8 % - Smak: 5,4 Lukt: 4,4 Totalt: 9,8
Kommentarer: RÖKIG, söt underton, smokey, besk, frän, mustig, bröd

Påsk Alt Bier 7,5 % - Smak: 4,6 Lukt: 5,2 Totalt: 9,8
Kommentarer: För besk, bränd karamell, mumma, allt var överskattat, Besk!

Three Hearts Påskebrygd 6,0 % - Smak: 2,6 Lukt: 2,6 Totalt: 5,2
Kommentarer: Tam, söt lukt, smaklös, initialt bra men sen vatten, färgat vatten, PÄCK!

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att Three Hearts plockade hem jumboplaceringen och kan väl närmast liknas med det idrottsliga blåbär som medverkar i varje OS. Årets vinnare var istället Easter Booster som tog förstaplatsen i såväl smak som totalpoäng. Grebbestad luktade dock bäst men jag ställer mig frågande till vem som luktar sig till berusning, utöver Patrik Sjöberg-varianten då förstås. I övrigt så kan man i sammanställningen ovan utläsa att årets påsköl var något överskattad och jag kommer endast att köpa någon påsköl för sakens skull.

För mer ölprovningsläsning så kan ni kolla in fjolårets resultat från både oktoberfest- och julölsprovningarna. Mycket nöje!

Ha det!
// Yeahns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar