måndag 27 april 2009

Romantisering på gräsrotsnivå

Att fotbollen är världens största sport förvånar väl ingen och med positionen störst tillkommer också en oerhörd bredd. Tänk vad mycket fotboll som vi dagligen missar! Därför vill jag slå ett slag för den fotboll som faktiskt fostrar större delen av våra spelare men som så sällan kommer i rampljuset.

Jag var hemma i helgen och passade då på att beskåda några lokala fotbollsmatcher. Det var strålande solsken, grönt gräs och gärdsgårdsfotboll med sina rensande mittbackar. Stundom var det briljant fotboll, stundom katastrofalt uselt men alltid underhållande. Tyvärr händer det att man missar en del händelser och utan tv-repriser eller en realtidsTiVo så får man helt enkelt förlita sig på andras återberättelser. Det var efter en situation där tre spelare bet i gräset som jag började tänka på idén som Albertazzi kläckte för mig för några år sedan; att Canal+ skulle börja tv-sända matcher från Sveriges lägre serier. Vore inte det en fantastisk programidé? Tänk er en hel studiosändning från mötet Fränsta IK - Hassels IF i Medelpads division 6 där Fjellström och Granqvist analyserar varför Fränsta bjuder på så stora ytor framför straffområdet, och varför lyckas inte golvläggar-Tommy med sina uppspel? Är han bakfull? Går företaget hackigt? Det finns så många sköna derbyn som vi går miste om varje dag; "Missa inte derbyt Moholm - Tidan i division 6 Mariestad, direktsänt i Canal+ på lördag". I kommentatorsbåset kan man låta en av de lokala surgubbarna som följer laget i ur och skur men som alltid är missnöjd. Innan matchen finns massor av historia att gå igenom så att tittarna får en bra bild av föreningarna, allt för en ultimat underhållning.
Så här fortsätter man och åker Sverige runt för att följa nya lag varje vecka, dock alltid med de lägre divisionerna i fokus. Jag hade suttit som fastklistrad vid varje sändning ty jag älskar gärdsgårdsfotboll där allt och ingenting kan hända.

På tal om kvalitativa fotbollssändningar så släpps ett nytt avsnitt av Euro Talk varje måndag klockan 18. Det är ett enkelt program där David Fjäll tillsammans med tre gäster (oftast Niva, Dahlqvist och/eller Birro) diskuterar vad som hänt i Europas största ligor under veckan. Man går in på djupet och delger en amatörpsykologi på hög nivå (om det nu finns en sådan?), helt utan de bekräftelsebehov som genomlyser TV 4's dito. Ni finner en direktlänk till höger, mycket nöje!

Ha det!
// Yeahns

3 kommentarer:

  1. RA Stockholm - ASK Bromma 2-1. Hade lätt platsat i en TV-sändning. Mer spännande blir det sällan!

    Annars så kan jag tycka att det räcker med en match i Allsvenskan för att man ska få lite gärdsgårds vibbar.

    SvaraRadera
  2. Ja eller Serie A likadant. Världens mest hyllade gärdsgård? En passning till alla Birro-sympatisörer. Jag vet att ni är många.

    SvaraRadera
  3. Haha jo det har ni rätt i! Fast det är inte samma charm i att se när proffs (de får betalt i.a.f.) spelar fotboll som när bilmek-Micke gör det, eller ja försöker göra det.

    SvaraRadera