söndag 17 maj 2009

Leaving you with the music

Steget från schlager till musik är så långt att det börjar värka i ljumskarna men det är ändå ett kliv som måste tas för att ordningen ska återställas.

Tänk er att Animal Collective och Modest Mouse sitter och runt en eld i vinterkylan vid foten av ett berg. Plötsligt kommer en snöboll rullandes nedför berget och likt en tecknad film slukar den hela lägret och fortsätter sin framfart längs den öppna terrängen ända tills ett träd sätter stopp för jätte snöbollens resa. Vad får man då? Jo inte nog med att man får en onödig metafor utan man får också ett väldigt experimentellt poprockband som givetvis kategoriseras under indie. Det låter alltså som en korsning mellan de två tidigare nämnda banden utan att någon av dem medverkar i bandet The Clues (som dessvärre inte har någon hemsida eller dylikt).
Bandet består av bland andra skaparen av bandet The Unicorns, Alden Penner, och Brendan Reed som var trummis i Arcade Fire men som hoppade av innan de släppte sin första platta. Hur som helst så finner jag det möcke, möcke bra.

Booker T. Jones har ju kommit igång igen och släppt en soloplatta. För er som inte känner till honom så kan jag berätta att det inte är Booker som utgör M:et i EMD utan att han istället är Booker T. i Booker T. & The MG's, ni vet kultbandet som med sitt groove-sound gjorde sig kända med Green onions (som även figurerat i en Dressman-reklam) i början av 60-talet. Liksom alla andra artister på den tiden så gjorde man även en hel del covers och på det spåret har Booker fortsatt. På soloskivan går Booker lös på orgeln till Outkasts Hey ya (ni vet låten som kom på 180:e plats i Rolling Stone Magazines lista över de 500 bästa låtarna genom tiderna) och trots att flera cover-versioner har gjorts så är det ingen som ersätter Andre 3000 lika bra som Bookers orgel. Det är också en kändistät skiva då Drive-By Truckers dragits med som kompband och dessutom är rocklegenden Neil Young med på några hörn.
Här kan ni få ett smakprov på Bookers Hey ya, här kan ni ladda hem hela låten och om ni vill göra era mammor riktigt stolta så kan ni dra hem hela albumet här.

Vad händer i Sverige då? Jo Bedroom Eyes bjuder på riktigt härlig pop och Christopher Sander - sångaren i Sveriges mest underskattade band, [ingenting] - har släppt ett soloalbum där han dels framför egna låtar och dels covers. Han gör till exempel nya versioner av Astrid Lindgrens Mors lilla lathund - som är bra på riktigt - och En fattig bonddräng plus en svensk version av megaflummet Daniel Johnstons True love will find you in the end. [ingenting] ska för övrigt släppa nytt i höst och således fortsätter musikåret 2009 i samma lovande takt.

Ha det!
// Yeahns

Rubriken är även en låt från The Alexandria Quartet som nyligen också släppt ett album. Väldigt trevlig amerikansk rock har ni även där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar