fredag 8 maj 2009

Nu är det jag som är kung

Det finns en känsla som överträffar nästan alla andra känslor. Den slår känslan av att öppna en whiskey och känna rökdoften sippra upp genom näsan. Den slår känslan av att få rätt. Den slår känslan av att precis hinna med bussen. Den kan till och med konkurrera med känslan av måljubel och är snuddande nära känslan av samlag, såvida det inte är första gången då förstås. Som ni förstår så är det en speciell känsla som oftast framkommer när man promenerar på de mörklagda metrarna mellan ljuset från två gatulampor eller när man närmar sig ändhållplatserna på linjen. Det är en känsla av makt och iskall coolhet. Det finns ingen annan som rår på en just nu, nej för just nu är det en själv som är grymmast, fränast, tuffast, ballast eller vilket ord ni själva föredrar.

Känner ni igen er? Har ni känt känslan av att stå överst på Jorden och se på alla andra som inte vet hur hårdkokt du är för stunden? Det beror på. Det finns nämligen två förutsättningar som måste vara uppfyllda för att känslan ska infinna sig; man behöver ha ljudisolerade hörsnäckor i öronen och man behöver ha dem kopplade till en musikspelare med rätt låtar spelandes. Låtarna behöver å sin sida inneha vissa egenskaper. De ska vara tungt dystra och mörkt råa samtidigt som de ska ha ett visst gung i sig. Den ödsliga melodin ska erövra trumhinnan och bedöva ens sinne för vad som är rätt och fel och sedan ta en in i en övermänsklig hypnos.
Ni kanske undrar var man hittar låtar av ovanstående slag? Det kan tyckas omöjligt men det är enklare än man tror. En del exempel har ni hört flera gånger och för att göra det riktigt enkelt för er har jag sammanställt en spellista på Spotify (har ni - mot förmodan - inte Spotify så får ni googla er fram) där jag rankat de tio bästa gör-mig-till-kung-låtarna. Svårare än så här är det inte:

10. Interpol - Not even jail
9. The Temptations - Papa was a rollin' stone
8. Bloc Party - Song for clay (disappear here)
7. The Rolling Stones - Paint it black
6. The Jimi Hendrix Experience - All along the watchtower
5. Samuraj Cities - Thxa1000000
4. Franke - Att därefter uppleva tystnaden
3. The Doors - Riders on the storm
2. Ossler - Ett slutet rum
1. The Stooges - I wanna be your dog

Jag slängde även med två bubblare som inte har samma tyngd men som ändock är sköna att höra när man sätter den ena foten framför den andra:

#. Okkervil River - Unless it's kicks
#. Jamie T feat. Lily Allen - Rawhide [något fyllo och/eller praktikant har dock kallat låten Northern line på Spotify men det är en annan låt som Jamie T gjort]

Listan kan diskuteras och ni har säkert egna förslag men klart är att I wanna be your dog ska vara på förstaplatsen. Det finns liksom en anledning till att Guy Ritchie valde att lira den låten när Eddie förlorade pokern i Lock, stock and two smoking barrels. Det här är i alla fall låtarna jag drar igång för att under rådande statsskick kunna bli kung för ett ögonblick.

Ha det!
// Yeahns

Rubriken är förvånansvärt lik titeln på en av Olle Ljungströms låtar.

6 kommentarer:

  1. Intressant, jag vet precis vilken känsla det är du menar. Jag har planerat att publicera en spellista som också ofta infinner sig vid mörka promenader. Spellistan får kanske inte känslan av att vara kung utan mer en att fundera kring saker och ting. Men jag är inte nöjd med den än. :)

    SvaraRadera
  2. När man bodde i (Hisings) Backa och lyssnade på The Streets kunde inte ens gänget vid kvartersbutiken rå på en!

    SvaraRadera
  3. jacob //
    Jag gissar att din lista innehåller en del göteborgskindie?

    Albertazzi //
    Jo Dry your eyes är en bete för riktiga hårdingar...

    SvaraRadera
  4. Yeahns: Faktum är att det (just nu) bara är ett svenskt band med. Myspace säger: Malmö/Bollnäs/Stockholm,
    Sverige :)

    SvaraRadera
  5. When my condition is alright...

    SvaraRadera
  6. mm den åker nog med. funderade på The 15th också. vi får se.

    SvaraRadera