fredag 6 mars 2009

So this is the grand finale, the crescendo of demise

Helgen vecka 10 tillägnar jag och ungefär 1 400 andra svenskar åt ett utav förra årets mest hyllade band. Tre män beväpnade med stränginstrument har tillsammans med trummande kvinna tagit sig ända från staden som många felaktigt tror är Skottlands huvudstad för att med skotsk accent ("shejt" istället för "shit") berätta att det finns andra som har det värre för oss sorgliga svenskar som väntar på vårtecken. Med kläder lika svarta som Glasgows nätter och sin anskrämliga brittiska look är de äntligen här. Glasvegas är i Sverige.

Glasvegas introducerades för Sverige hösten förra året i och med deras självbetitlade album som kom tvåa på undertecknads lista över 2008 års tio bästa album med följande motivation:
"Det är ett av årets mest hypade och hyllade album och det är en katastrof att de svenska skivdistributörerna fick nys om dem så pass sent som de fick. Med texter om ungdomsvåld, socialarbetare och försvunna fäder tillsammans med bedövande gitarrer har de lamslagit en hel musikvärld."
Trots att de blev så kritikerrosade att de hade kunnat legat på latsidan i flera år utan att ha upprört någon så ville de visa mer och släppte en EP med jultema i december. Efter detta påbörjades en diskussion då man frågade sig om inte Fuck You, It's Over kunde vara den bästa jullåten någonsin. Man är fortfarande oense om vilken av denna och Fairytale Of New York som ska listas överst. Jag står dock på The Pouges sida, mycket på grund av historien om Shane MacGowan.

All uppståndelse de orsakat och framgång de erhållt har dock inte påverkat dem som personer. De står fortfarande med fötterna på jorden och vid intervjuer så försöker alltid sångaren James Allan styra in konversationen på medmänsklighet och värme. De föredrar det enkla framför det svåra och har därför bett om att få spela på mindre tillhål under deras Sverigevisit trots att de enkelt hade kunnat fylla Ullevi eller Globen. Ikväll spelar de på Debaser Medis i Stockholm för 810 lyckliga själar och imorgon är det de 600 personer fyllda med euforisk glädje som får se dem på Storan här i Göteborg. Biljetterna tog slut på två minuter men på grund av återköp så släpps några biljetter till morgondagens spelning klockan 10.00 på Storans hemsida. Först till kvarn och lycka till! Min biljett är redan fixad, vi ses!

Förband är Giana Factory. Ett gäng danskar som låter lite som en blandning av The Knife och Sahara Hotnights.


Glasvegas - Flowers And Football Tops

Ha det!
// Yeahns

Rubriken är från Glasvegas-låten It's My Own Cheating Heart That Makes Me Cry.

2 kommentarer:

  1. Försökte fixa biljett nu, men det tog slut på seriöst tre sekunder. Jag var inne 10.00.00 då var de inte uppe, F5 och 10.00.02 typ så kan jag köpa biljett, men när jag ska lägga min biljett i korgen var de slut. Det var nio stycken som släpptes tror jag haha =)

    SvaraRadera
  2. Ha så kul föresten, lär bli en bra spelning.

    SvaraRadera