onsdag 25 mars 2009

Eländes elände

När vi ändå är inne på reklam förtjänar ett gammalt klassiskt reklaminslag sin plats i ITHMG-bloggen; fenomenet dubbning. Likt Bajen och Djurgårns vara eller inte vara i Allsvenskan på 90-talet går dubbningen i cykler. Ibland tycks den försvinna i perioder, för att sedan med buller och brak åter göra entré.

Idag bevittnade jag, till ett växande såväl fysiskt som psykiskt illamående, hur Kvik tycks anse att det är en schysst idé att försöka kränga kök genom att applicera en svensk röst på en gubbes, uppenbarligen icke-svenska, munrörelser. Varför i hela Råsunda gör man detta? Rimligtvis måste det finnas jättemånga andra möjligheter att göra reklam… För att ta två ganska uppenbara exempel; gör en på svenska med en svensk skådespelare eller varför inte texta..? Det är faktiskt inte så jättesvårt. Det har exempelvis sedan ganska lång tid tillbaka fungerat med relativt stor framgång på andra mediefenomen såsom filmer och TV-serier. Jag inser att det säkert uppstår komplikationer; kostnader, att informationen fastnar bättre om det framförs på modersmål etc. Men rimligtvis, även här, måste det finnas fler än jag som aldrig, aldrig, aldrig skulle få för sig att köpa ett Kvik-kök då man i framtiden, enligt gammal klassisk betingning, känner en utomordentlig lust att vomera vid blotta tanken på varumärket. Reklamkonceptet känns inte helt perfekt…

Å andra sidan nöjer vi ju oss i allmänhet här i vårt timida rike att enbart dubba reklamfilmer. I lejonparten av Europa tycks det dock vara legio att dubba allt, allt, allt. Jag skulle vilja se detta som ett kollektivt, lingvistiskt förståndshandikapp. Alternativt som en traditionsrik, språklig protektionism, vilket väl brukar ses som den mest populära förklaringen. Frågan är dock vilket som är värst. Det förra alternativet innebär ju åtminstone att de drabbade länderna kan betraktas som någon form av offer. I det senare fallet handlar det om en medveten blockad av mångkulturalism, att med berått mod hindra en språklig breddning, att avsiktligt stänga ute det som inte är ’vi’.

Traditionalism, protektionism, etnocentrism… Vi vet alla var det brukar sluta… Så med andra ord; dubbning = mord.

// Killamangiro

PS. Till sist måste jag bara tillägga att jag inte ser något jättekomplicerat med att det finns en förening i Sverige som heter Djurgårdens IF och att ex. undersektionen (föreningen) fotboll då får tillägget FF (dvs. FotbollsFörening) för att särskilja från alla andra framgångsrika föreningar inom samma klubb, exempelvis ishockeyn. Om detta förefaller invecklat väcks frågan vad som egentligen finns i dricksvattnet i Göteborg… DS.

4 kommentarer:

  1. Som fotbollskonservativ så är jag emot alla förändringar och tillägg på föreningsnamn oavsett om avsikten är att förtydliga vad verksamheten sysslar med. Jag anser nämligen att en förening endast ska vara verksam inom ett idrottsområde för att därigenom kunna specialisera och anpassa organisationen på bästa sätt. Detta går dock även Blåvitt emot då de bl.a. grejar lite med orientering också.
    Det vore också väldigt komiskt om Djurgården försökte "reclaima" tillägget allmän och därmed ändrade namnet till Djurgårdens AIK, och då väcks frågan om du skulle kvarhålla samma ståndpunkt? Visserligen är det föga troligt då inte ens fylle-Bosse skulle komma med den idén men om du förstår vad jag menar?

    Göteborgs dricksvatten består av dubbelt så många väteatomer som syreatomer.

    SvaraRadera
  2. Yeahns // Likt en sårad tjur var jag tvungen att PS:a din, enligt min mening, missriktade "attack" (för att tala mediaspråk).

    Förstår och håller delvis med i dina synpunkter, men DIF FF sysslar ju enbart med fotboll så din poäng i att en förening endast ska vara verksam inom ett idrottsområde är ju precis det som FF-tillägget innebär. En total omdaning hade (givetvis) inneburit en än större förändring och den stolta föreningen Djurgårdens IF som har funnits och verkat inom en rad sporter sedan 1891 (om man nu ska tala om fotbolls- och allmän idrottskonservatism) hade inte längre varit. Så... DIF FF sysslar endast med fotboll (vilket du vill) utan att förändra namnet Djurgårdens IF (vilket ju också var din synpunkt).

    SvaraRadera
  3. Jag tycker ändå att Djurgårdens IF FF inte är samma sak som DIF men så länge som du inte spenderar påskafton i Göteborg så avslutar vi diskussionen. Jag ville bara ge tillbaka på den ytterst objektiva pungspark du repetitivt ger Rooney.

    Hur som helst så är det underbart med ett genomtänkt inlägg där den röda tråden tydligt och fyndigt knyter säcken. Just nu besitter jag inte den gåvan men försöker att hitta dit igen med hjälp av i stort sett meningslösa svammel-inlägg, men då jag önskar att bloggen uppdateras en gång om dagen så är det så det får bli. Möcke bra!

    SvaraRadera
  4. Eftersom jag ämnar spendera påskhelgen i Barcelona, på Camp Nou, tycker även jag att diskussionen bör ses som avslutad. (De objektiva) pungsparkarna mot Rooney kan jag dock inte lova bort.

    Tack för berömmet, men du är alldeles för hård mot dig själv. Som jag nämnt tidigare så är det inte helt enkelt att kombinera kvantitet och kvalitet och som du lyckas... nä, hur var det nu? Herrklubb för inbördes beundran..? Jaja, så länge ingen annan kliar våra ryggar får vi göra det på varandra. Kiip app!

    SvaraRadera