söndag 1 mars 2009

Uppfostrans kommun

"TÖREBODA
Kan den blivande hertigen tänkas trivas där?"
Denna högst spekulativa fråga låter GP pryda det övre högra hörnet på sin förstasida. Anledningen är att mannen - med ett hakparti så kraftigt att till och med Jay Leno skulle tvingas till att titta två gånger - som sedermera ska tituleras Prins Daniel, hertig av Västergötland - såvida han lyckas hålla fingrarna borta från lillasyrran så att säga - har förlovat sig med Sveriges tronarvinge. Detta har knappast undgått någon då det skapat ett så stort journalistiskt rabalder att själva förlovningsparet (är det bara jag som får tredje klass-redovisningsvibbar? Varför har ens kungen ett papper, eller är det någon som rebusöversatt hans tal?) börjar ångra det officiella delgivandet. Men det är inte monarkins vara eller icke vara jag ska skriva om - inte just nu i.a.f. - utan om nästa resmål på vår resa bland mina hemtrakter.
I papperstidningen (GP är extremt dåliga på att lägga upp artiklar på Internet) frågar sig krönikören Peter Lenken var den kommande hertigen kan tänkas trivas bäst: "Vilken ort är Västergötlands Ockelbo? Töreboda kanske". Jag har aldrig varit i Ockelbo och planerar inte att åka dit heller men för att hjälpa er som varit i Ockelbo att göra en relevant jämförelse så tänker jag berätta om den ort som gett namn åt min hemkommun, nämligen Töreboda.

Det bor - enligt 2006 års siffror - 9 376 invånare i Töreboda kommun (notera att man även utan Älgarås medräknat landar på över 9 000 stackare) vilket kan sättas i relation till Ockelbos skara på 6 038 personer. I Töreboda finns de mest nödvändigaste butikerna och där hittar man bl.a. norra Skaraborgs dyraste matbutik i Coop Konsum. På torsdagar besöker man marknaden som anordnas på torget och den lokala alkolisten kallas Texas som ofta ses transportera sitt blonda krull och sin röda näsa via cykel. Bli inte förvånad om du hör en fis eller rap när du vandrar på gatorna, i Töreboda har man förlikat sig med de naturella behoven. Alla känner alla här vilket leder till att rykten sprids snabbare än Tony Montana hinner säga "fuck".
Töreboda är mer eller mindre känt för flera saker. Nedan kommer en kortare beskrivning av dem alla:
  • Göta Kanal - Kanalen som går tvärsöver landet (vågrätt såklart) och som i princip klargör var Sveriges södra gräns går. Det görs ju flertalet buskisfilmer om detta vattenflöde som även klyver samhället Töreboda i två delar. Orten har också sett till att utnyttja denna kanal genom att bilda Sveriges minsta färjelinje. En liten färja som kopplar samman det tudelade samhället med ett rep. Miljövänlig är den också då den drivs på färjekarlens (ofta någon mindre lyckad ungdom/nyvuxen) förmåga att dra i rep. En enkelresa kostar 50 öre. Några rabatthäften eller dylikt finns inte.
  • Tågstationen - Jojo! I Töreboda stannar intercitytågen som går mellan Göteborg och Stockholm. Hållplatsen mellan Skövde och Laxå.
  • Törebodafestivalen - Vart tredje år anordnas detta familjespektakel där ortens ynglingar ser sin chans att få den första fyllan, hoppa i hoppborgar och köpa godisremmar. Artisterna är av blandad kvalité. Allt ifrån Mando Diao, The Sounds och The Ark till Lilla Melodifestivalen, EMD och Mora Träsk har eller ska uppträda. Detta är förmodligen ett sätt för kommunen att kompensera sina skattebetalare för den melankoli som de dagligen utsätts för.
  • Världens största postlåda - Ett kall efter uppmärksamhet inför en av festivalerna som gått. Ett jippo-försök alltså. Jag vet inte om den finns kvar längre. Den står i.a.f. inte framme året runt.
  • Jimmy Bölja - Sist men inte minst denna lokalkändis. Han är en glädjespridare (folk skrattar åt honom, inte med honom), alltid på tapeten i konversationer och han sysslar med så kallad musik, knepig sådan med ännu underligare texter som säkert är skapad i Markoolio e-Jay. Med detta blev han så småningom känd och han fick uppträda på lokala evengemang såsom Viken Runt och nyss nämnda festival. Förstå vilken press det måste innebära att vara kändis i en ort där shopping stavas ICA Supermarket! Trots detta fortskred framgången och förmodligen nådde hans karriär toppen när han fick tv-tid i Filip & Fredriks 100 Höjdare - Sveriges skönaste människor. Men även en uppförsbacke har ett slut och snart mötte även Jimmy det. Nu har Jimmy hittat sponken och börjat röka. Han har flyttat hemifrån och flyttat ihop med ett riktigt whitetrash. Hans karriär är i princip helt avstannad (eller?) och vad som händer med herr Bölja får framtiden utvisa. Idiot eller ett galet geni? Svårt att säga men det lutar åt det förra då han är lite bakom flötet Jimmy. Gungstolen gungar men farmor är död så att säga. Men en sak är säker; det var ett värdigt rockstjärneslut.
Nå vad tror ni? Är Töreboda Västergötlands Ockelbo? Är Ockelbo fyllt av samma tragikomik som Töreboda? Jag vet inte som sagt.
Jag vill avsluta med orden som en vän från Göteborg utmynnade när jag nämnde Töreboda:
"Töreboda. Det låter som en riktig jävla bonnhåla!"
Ha det!
// Yeahns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar