Längd- och tidsenheter har sedan urminnes tider skapat diskussioner som ibland utbrutit i handgemäng, obesvarade telefonsamtal och avslutad bekantskap. De riktigt livfulla dispyterna har ibland lett till att den ene deltagaren rispat i motpartens teflonpanna med en rostfri stekspade. Det är sällan som det finns en enhetlig bestämmelse över tidsrymdsbegrepp och därför har människor utvecklat egna definitioner efter sina egna preferenser, och det är just dessa definitioner som upprör.
Hur många år innefattar t.ex. uttrycket "urminnes tider" som nämndes tidigare? Att det är en jättelång tidsperiod håller alla med om, men är det 50 år, 100 år eller från och med Jesus födelse (vilket för övrigt är en rolig anekdot. Jesus Kristus föddes någon gång 2-7 år före Kristus och inte nödvändigtvis på vintern)?
Begreppet "modern tid" är också vida diskuterat och har lika många definitioner som Sten-Taxi har bilringar. Några påstår att modern tid pågått sedan andra världskrigets slut. Andra menar att det är millenieskiftet som gäller medan andra refererar till tidpunkten då det sista avsnittet av Beverly Hills 90210 sändes. Vissa försöker dra kopplingar till musiken och påstår att det var i och med Modern Talkings första album (The First Album, 1985) som den moderna tiden påbörjades. Det var först då man "pratade modernt" argumenterar de men om den moderna tidsperioden tog slut vid duons avslut (The Final Album, 2003) säger de inte, möjligtvis på grund av att vi då skulle befinna oss i en tid utan rum.
Inte ens längdmåtten - som vi vanligtvis förlitar oss så starkt på - är problemfritt utan har i likhet med tiden flera svårigheter. Alla är vi väl medvetna om att en engelsk mil (1 609 meter) skiljer sig från metersystemets mil (10 000 meter) och det har ju inte blivit mindre krångligt av att någon slängt in en sjömil (1 852 meter) mitt i allt. Det finns inget bra svar på varför det skiljer sig så och inte heller på varför engelsmännen kör sitt eget race gällande vikt och längd, men min teori grundar sig dock på öars tvång till inavel.
Innan metersystemet uppfanns så att man kunde mäta upp en mil så var det dock ännu svårare att bedöma längden på en mil eftersom i stort sett varje by hade sitt egna mått. Mil härstammar från latinets "milia" som betyder tusen och detta mätte man upp genom att gå tusen dubbelsteg, men eftersom alla har olika långa ben så innebar detta problem. Som exempel kan nämnas att man i Dalarna mätte upp en mil på hela 15 km vilket innebär att en genomsnittlig dalmas tog ett kliv på 7,5 meter. Trångmål var ordet.
Före metersystemet så använde man sig utav kroppen vilket liksom ovan skapade huvudbry på grund av genetiken. För att inte varenda småländsk bonde skulle börja bråka med varandra efter att de hävdat att sin egen gård var störst som de själva mätt upp, så var tvungen att göra något. Det är ju allmänt känt att det är svårt att arbeta med en högaffel i ryggen så tänk vad som annars skulle ha hänt med spannmålsproduktionen, för att inte tala om Lantmäteriets arbetsbörda. Därför beslöt man sig för att utgå från lokala kändisar som skulle agera måttstock för trakten. Lämpligast var att välja någon som lämnat puberteten. Makedonerna utgick t.ex. från Alexander den Store vars vänsterfot märkligt nog var exakt en fot lång. Hans högerfot gick det däremot inte att lita på då den kunde skifta i längd beroende på om Alexander sträckte på tårna eller inte.
Så kom metersystemt men inte heller det gick att lita på. I orten Domsjö i Ångermanland har man exempelvis hittat en meter som endast mätte upp 63,6 cm och att man i Schweiz hittat en tre meter lång meter. Frankrike anser sig ha den måttstock som skapade hela systemet men vid de senaste mätningarna har den visats vara någon millimeter för kort vilket lett till smårabalder. Fransmännens förslag om att krympa allt i hela världen lite grann har dock inte tagits seriöst. Jag ställer mig också frågande till hur man ens kan mäta "originalmetern"?
Gällande frågan i rubriken så möts man även har av skakande huvuden och ovetande blickar. Troligtvis beror det på hur mycket vätska som är kvar i behållaren och att denna minut alltså är en uppskattning på hur lång tid det tar att tömma den. Den absolut sista minuten innan tvätten är färdig kan man i alla fall lita på att den aldrig är en minut utan oftast är mellan 2 och 10 minuter lång. Alternativet är att detta är ett försök av Electrolux att skapa världsherravälde, men källorna är få.
Allt verkar alltså vara svårbedömt. I en värld där allt utom Lars Adaktussons frisyr är i ständig förändring så får vi acceptera att ingenting är 100% säkert. Vi får helt enkelt leva med att en del personer tror att klockan fem betyder klockan halv sju och jag får hoppas att min Kumpirateslinjal mäter sina 17 cm korrekt. Aldrig förr har väl uttrycket allting är relativt varit så relevant?
Ha det!
// Yeahns
PS. Detta var en spin-off - och delvis rip-off - på boken Vem är Björn och vem är Benny och andra intressanta mysterier författad av Fredrik Lindström & Hasse Pihl. DS.
fredag 13 mars 2009
Hur lång är en tvättmaskinsminut egentligen?
Etiketter:
Allmänbildning,
Längd och Tid,
Musik,
Sanning med modifikation,
Yeahns
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar